Història

Cronologia (1928-2008)

 

Inicis del club

Els inicis del Club Atlètic Mollet es remunten al 1928 amb un seguit de aficionats als futbol que jugaven al Club de Futbol de Mollet. Aquests atletes eren Càndid, Carles Sans, Enric Carol, Pere Carrera, Vicenç Torrents i Alfons Falguera, entre d’altres. Van contactar amb l’atleta del Futbol Club Barcelona per que els entrenés amb l’objectiu de crear una secció d’atletisme al club. Finalment es van posar d’acord amb Josep Erra i van inaugurar la secció “Sport Club Mollet”. Posteriorment, al 1929, van federar el club a la Federació Catalana d’Atletisme i començaren a participar en diverses competicions i trobades; la mes important d’elles la Jean Bouin, una de les primeres competicions atlètiques de Barcelona ,ja que la seva primera edició es de 1920. Durant el finals dels anys vint i mitjans del 30 van millorar i van seguint practicant l’atletisme allà on l’ajuntament els permetia pintar les ratlles de les pistes. Al 1934 es van plantejar d’organitzar unes curses d’àmbit local per tal de popularitzar l’esport entre la població de Mollet, que en aquells anys tenia 5232 habitants.

El 31 d‘Agost del 1935 s’organitza la primera cursa popular de Mollet del Vallès. Amb el nom de “Trofeu Rosa Falguera” degut a la mort recent de la germana de Alfons Falguera que ja es perfilava com un dels més entusiastes del grup de fundadors. El club comença a guanyar socis i es comença a participar en curses de més nivell fins i tot a l’Estadi de Serrahima (Montjuïc) construït als finals dels anys vint per l’exposició Universal. El Sabadell i el Terrassa en aquella època tenien una població major eren molt més potents que el de Mollet. La guerra va esclatar el 8 de juliol del 1936.

Fins el 1954 a causa dels seus problemes amb la justícia no pot tornar a engegar el club d’atletisme. Per aquest motiu el club va estar paralitzat de 1944 fins el 1954. En part la gran implicació d’Alfons Falguera en el Club i la absència d’un lloc fix per tot l’aparell administratiu del club van portar a Alfons Falguera a tenir tots els documents referents al club al seu domicili. Aquest fet va portar a que durant casi deu anys el club va restar inactiu.

La restauració del club fins la construcció de les pistes

 

El Club Atlètic queda englobat en una societat esportiva multidisciplinària. Amb la fi dels problemes d’Alfons Falguera, aquest comença a preparar de nou el club perquè assoleixi de nou el nivell. Es celebra a Mollet el XXXVIII campionat de Catalunya de  Cross. Alfons Falguera rep la medalla d’or de la Federació Catalana a la seva trajectòria tant com esportista com a entrenador. Durant la presidència de Cándido Sans es va prescindir de molts entrenadors, pràcticament Alfons Falguera s’encarregava de tots els esports. Les reduïdes dimensions del club facilitaven aquesta estructura poc marcada, on cada atleta anava entrenar quan podia i entrenava el temps que volia. En les dècades dels 50 i els 60 els membres del club es desplaçaven a les competicions en un microbús de segona mà.

A partir de 1960 el club va començar a créixer en membres. El club s’anomenava Club Recreatiu Mollet, assoleix la categoria de Tercera Catalana C i la manté durant tota la dècada. La ubicació de les pistes segueix sense esta clar. Aquest fet va portar a canviar el lloc de  les pistes molts cops degut a la forta expansió de Mollet i la seva gran expansió urbanística. Les pistes sempre van ser ubicades al extraradi de Mollet en solars municipals o privats el suficientment grans per poder realitzar l’atletisme i per tant es van redactar tota una sèrie d’estatus per regular el funcionament i el finançament del club.

Amb la mort de Francisco Franco a l’any 1975 i amb la fi de l’època franquista Alfons Falguera ja no tenia cap obstacle per ser president, fet que va aconseguir l’any 1976.

 

El club entre 1975 i 1980 va creixer moltisim es van pasar de un centenar de socis a dos-cents socis aquesta gran alfuencia de socis va provocar que les estructures de govern del club quedesin desvordades per el alt numero socis que habien ingressat en apenes cinc anys al Club Atletic Mollet. Per tant Es van redactar uns nous estatuts al any 1980

L’Any 1983 es fer una inportant renovació de la junta directiva el president Alfons Falguera va renovar part de la junta directiva i els estatuts van ser reestructurar  l’organització del club per tal de que les noves generacions d’altetes tinguesin representació als organs de poder de la entitat esportiva . Anys més tard es van reformar els estatuts per adaptar-se a les noves lleis.

 

Per aconseguir les pistes Alfons Falguera va haver de lluitar molt amb tots els organismes públics, tant els ajuntaments com la Federació

 Aquest era un tema molt important perquè des de la fundació del club sempre s’havia reclamat a l'ajuntament unes pistes d’atletisme dignes per a un club esportiu. Per aquest motiu es van fer vàries propostes per a la construcció de les pistes a Mollet. També es va regular els estatuts en dues ocasions en el 1983 i en el 1989. Així mateix es va buscar el suport de la federació espanyola per tal d'obtenir ajudes tant materials com econòmiques.

Va haver un fort enfrontament amb l’ajuntament per tal d’obtenir les merescudes pistes fins a aconseguir-les al 1988 però l’enfrontament continuà perquè l’ajuntament volia fer unes pistes de 6 carrils, finalment s’aconseguí que les pistes puguin ser ampliades per tenir unes pistes completament reglamentàries de 8 carrers. El problema de les pistes va començar amb l’arribada de nous socis i al passar de ser pràcticament un club d’amics a un club esportiu en tota regla. Llavors encara es corria en un prat on cada vegada es tenia posar la cal i marcar “la pista amb corda”. Aquesta situació es va fer insostenible i van haver de passar diversos presidents primer Francisco Pallarès, Cándido Sans i el senyor Alfons Falguera Castells que va ser l'impulsor del club, que va rebre la medalla al Mèrit Athletic al 1961 per la seva dedicació a l’esport i per tota la seva vida dedicada el Club. Desprès de l’Alfons Falguera el següent president va ser Antonio Almagro que va ser president . Abans d'aconseguir les pistes l’ajuntament va intentar convertir el club en un espai tan esportiu com aprenentatge i per tant fer del club una escola esportiva on s’exercís la practica esportiva a nens en edat escolar. Però el club volia mantenir la seva independència i va estar organitzant al llarg d’aquesta època una gran llavor com a organitzador de curses escolars, amb la intenció de captar nous socis.

En aquell temps es van aconseguir grans records amb una nova generació d’esportistes que van anar substituint paulatinament el nucli de grans atletes que van fundar el club en els anys trenta. D’aquesta manera van sorgir persones com Agustí Mas, Antonio Manuel Segovia. Aquests entre molts d’altres van participar principalment en la secció d’atletisme del club però Alfons Falguera també va crear una secció de beisbol i de voleibol  però al ser tan poc popular el beisbol a Espanya no va arribar gaire lluny l’equip de beisbol en canvi el voleibol va durar una anys més.

 Ser esportista ha canviat molt en els últims deu anys. Abans pràcticament tot el material se’ls tenien que comprar els atletes. També i això es una de les coses que més ens ha sobtat es que alguns els desplaçaments estaven pagats amb dietes ja fos anar a Sabadell o a Tarragona. L’ esport també ha experimentat forts canvis, ara es molt més individualista on es participa es en proves on l’esportista es part del club perquè es on entrena.

En les èpoques d’Alfons Falguera en endavant es participava en un pentatló o heptatló on es practicaven cinc o set proves dependent del temps disponible i amb unes llibretes amb equivalències s’ atribuïen punts a cada alteta segons la seva marca i així al final de la prova es sumaven tots els punts i el club que en sumes mes guanyava la competició era semblant a un partit de futbol o de basquet on s’enfrontaven dos clubs, també es feien triangulars i grans competicions amb la presencia de quatre cinc i fins i tot sis clubs.

Amb la construcció de les pistes i la mort inesperada d’Alfons Falguera és va arribar a una situació completament diferent. La mort d’Alfons Falguera abans de la inauguració de les pistes va commocionar el club i es va demanar a tots el nivells que les pistes portessin el nom del fundador del club, fins i tot es va enviar una carta al

L’esbós de plànol de les pistes de la Pedra Salvadora

Mundo Deportivo(Annex). Però per motius politics es va denegar una vegada i una altre la petició del canvi de nom de les pistes. La construcció de les pistes  va començar uns anys abans de l’arribada de les olimpíades de Barcelona 1992, per tant es va començar a construir al 1986. En  la inauguració de les pistes i en reconeixement a la  tasca realitzada per l’Alfons Falguera, es va erigir un monument que el recordava.

  

La sobtada mort del principal impulsor del club va provocar una reestructuració a nivell organitzatiu. Fins la mort d’Alfons Falguera aquest havia portat quasi a voluntat el club, incloent la comptabilitat. En el nou escenari es va refer tot el club i s’inicià una nova comptabilitat i es renovà tota la junta directiva tant els directius com els vocals. Antonio Almagro que va ser el primer president després de la mort del senyor Falguera. Es va reestructurar tot el club a tots els nivells(estructura interna, entrenadors,president...) .

A poc a poc es va anar desplegant tot un nou club on l’escola d’atletisme agafava cada vegada més importància. Amb el seus entrenadors i desenvolupant els esportistes des de els 7 anys es va arribar a un gran nivell esportiu i es van obtenir grans resultats a campionats estatals. Principalment això es degut a que els entrenadors que van ser contractats tenien un nivell excel·lent i s’aconseguí cada vegada més equipaments per les pistes. Recentment es modernitzarà el gimnàs.

 

Tant a nivell esportiu com social des de l’aparició de les pistes i l’iniciï de l’escola d’atletisme aquest esport ha aconseguit un gran reconeixement a Mollet i uns resultats equiparables al d’altres clubs amb molt mes tradició i importants.